دسته : -علوم پزشکی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 122 KB
تعداد صفحات : 170
بازدیدها : 207
برچسبها : دانلود پایان نامه پژوهش پروژه
مبلغ : 12000 تومان
خرید این فایلپایان نامه واكسن و ایمن سازی
كلیات واكسیناسیون
هر گونه اقدامی كه به منظور جلوگیری از بروز عفونت و یا تخفیف شكل طبیعی بیماری در فردی با تجویز آنتی بادی یا آنتی ژن بعمل آید ایمن سازی گفته می شود .
با تزریق عضلانی یا وریدی آنتی بادی ایمنی غیر فعال یا انتقالی ایجاد می گردد . دوام این نوع ایمنی كوتاه است و بستگی به نیمه عمرآنتی بادی در بدن فرد دریافت كننده دارد و این مدت در حدود 3 تا 4 هفته می باشد .
در صورت تجویز آنتی ژن كه شامل میكرو ارگانیسم ضعیف شده ، كشته شده و یا اجزاء آن می شود دستگاه ایمنی فرد دریافت كننده تحریك و به طور فعال آنتی بادی تولید می كند . ایمنی بدست آمده در این حالت را ایمنی فعال گویند . دوام این نوع ایمنی ، طولانی تر از نوع غیر فعال است .
ایمن سازی فعال یا واكسیناسیون
واكسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است كه به وسیله آن با هزینه كم می توان از ابتلاء به بیماریهای عفونی جلوگیری كرد . با اجرای برنامه واكسیناسیون همگانی در جهان ، شیوع بسیاری از بیماریهای خطرناك در بین شیرخواران ، كودكان و بالغین كاهش بارزی پیدا كرده است به طوری كه اكنون شیوع بیماریهای خطیری چون دیفتری ، كزاز ، سیاه سرفه ، سرخك و فلج كودكان با واكسیناسیون همگانی با موفقیت كنترل و در بسیاری از كشورها عملاً
به حداقل میزان خود رسیده است ، یا ببیماری آبله كه با واكسیناسیون همگانی و پیگیری جهانی ریشه كن شده است .
برای بیش از 20 بیماری انسان ، اكنون واكسن تهیه شده است كه تعدادی از آنها بطور همگانی و بقیه در شرایط خاصی ، مورد استفاده قرار می گیرند .
تصمیم برای تهیه و استفاده از واكسن ، جهت یك بیماری بر اساس نتیجه موازنه دو موضوع ، یكی میزان احتیاج به واكسن و دیگری خطرات و عوارض ناشی از آن گرفته می شود .
میزان اثر پیشگیری كننده واكسن یك بیماری ، از مقایسه تعداد مبتلایان دو گروه افراد واكسینه شده و نشده ای كه به طور تصادفی در معرض بیماری قرار می گیرند بدست میآید .
موثرترین واكسنها آنهائی هستند كه مكانیسم پیشگیری حاصل از مرحله بهبودی در شكل طبیعی بیماری را تقلید كنند .
رابطه بین نوع واكسن با ایمنی حاصل
واكسن های با اجرام زنده كه از قدرت بیماریزایی آنها كاسته شده است ، معمولاً با دو واحد می توانند ایمنی موثر و طولانی نسبت به واكسن های كشته شده ایجاد كنند . این واكسن ها علاوه بر سیستم ایمنی هومورال سیستم ایمنی سلولی را نیز تحریك می نمایند ، این نوع واكسنها تمایل دارند واكنشهای مشابه شكل طبیعی بیماری به خصوص در افراد با نقص ایمنی را ایجاد كنند .
برای اینكه با واكسنهای كشته شده ایمنی كافی و بمدت طولانی بدست آید ، بایستی این واكسنها ابتدا در چند نوبت تزریق گردند و برای جلوگیری از كاهش سطح آنتی بادی و ادامه ایمنی اغلب لازم است كه تزریق واكسن در آینده یادآوری شود .
تاریخچه واكسیناسیون
جان میلیونها نفر با استفاده از پنی سیلین ، سولفاتیل آمید و داروهای باكتری كش مشابه نجات یافته است . اما شاید با اثر پیشگیری كننده ایمن سازی – كه از دیگر اكتشافات تصادفی است – جانهای بیشتری نجات یافته باشند . تا بیش از سده نوزدهم یكی از بزرگترین بلایایی كه دامن گیر بشر می شد آبله بود . تنها دو بیماری ،یعنی طاعون و مالاریا ، به اندازه آبله قربانی داشته اند . چگونگی مبارزه با مالاریا با استفاده از كینین و داروهای ضد مالاریا انجام می شد حشره كشها نیز در حذف پشه های ناقل بیماری مفید واقع شدند . پس از آنكه مشخص شد عامل انتقال طاعون كك های بدن موش هستند ، این بیماری نیز سرانجام در مناطق توسعه یافته جهان با انجام اقدامات بهداشتی مهار شد . شهرت ادوارد جنر بدلیل آشنا كردن جهانیان با واكسنی است كه جان میلیونها نفر را از مرگ شوم ناشی از آبله رهانیده و چندین میلیون نفر دیگر را از ظاهر زشت و وحشتناكی كه بر اثر ابتلاء به این بیماری ایجاد می شود ، نجات داده است . جنر واكسن خود را
در پی كار طولانی و طاقت فرسا در آزمایشگاه كشف نكرد . در 19 سالگی شیردوشی به او گفته بود . كه هرگز به آبله مبتلا نخواهد شد ، چون قبلاً به آبله گاوی مبتلا شده بود . بعدها وقتی جنر پزشك شد و به بی فایده بودن تلاشهایش برای درمان این بیماری پی برد ، جمله آن شیردوش را به خاطر آورد . او تحقیق كرد و دریافت شیردوشان تقریباًهرگز ، حتی وقتی از مبتلایان به آبله پرستاری می كنند ، دچار آبله نمی شوند . به نظرش رسید كه آبله گاوی را به افراد تلقیح كند ، تا آنها را از ابتلا به بیماری مرگبارتر آبله مصون سازد . این بخت یاری حقیقی بود . بدون اینكه زحمتی بكشد ، دریافت كه آبله گاوی باعث ایمنی در برابر آبله می شود . قوه تشخیص او به اندازه ای بود كه توانست به ارزش این حقیقت پی ببرد و از آن استفاده كند ادوارد جنر به سال 1749 در بركلی از توابع گلاسترشر انگلستان به دنیا آمد . شش ساله بود كه پدرش یك روحانی مسیحی ، درگذشت وبرادر بزرگترش مسئولیت تربیت او را به عهده گرفت تحصیلات ابتدائی خود را در مدارس محلی گذراند ،و در آنجا به تاریخ طبیعی علاقمند شد . تحصیل طب را زیر نظر دانیل لادلو ، از جراحان سادبری آغاز كرد . در این هنگام بود كه شیردوش ، رابطه بین آبله گاوی و آبله را برایش تعریف كرد . جنر در سال 1775 در زمینه عقاید روستائیان گلاسترشر درباره آبله به تحقیق پرداخت و دریافت كه دو نوع آبله گاوی وجود دارد ، و فقط یكی از آنها پیشگیری می كند . همچنین تائین كرد كه نوع موثر آبله گاوی تنها وقتی اثر محافظتی دارد كه در مرحله خاصی از بیماری منتقل شود .
او برای آزمودن نظریه اش مقداری از مایع درون تاولهای دست شیرفروشی را كه به آبله گاوی مبتلا بود بیرون كشید و آن را به لندن برد و با دقت مایع آبله را به پسركی تلقیح كرد و همان طور كه جنر پیش بینی كرده بود پسرك به آبله دچار نشد . جنر از واژه واكسیناسیون استفاده نكرد ، بلكه به جایش لفظ مایه كوبی یا ((واریوله واكسینه ))را به كار برد معنای لغوی اصطلاح لاتینی اخیر ((تاولهای ریز گاو )) است . تا حدود یك قرن بعد ، مایع كوبی جنری آبله گاوی ، تنها روش ایمن سازی علیه بیماری بود . در سال 1880 لویی پاستور برای ایمن سازی مرغان علیه وبا ، كه در یك همه گیری ، 10% طیور فرانسه را از بین برده بود ، روشی ابداء كرد . او باكتری ایجاد كننده این بیماری را جدا سازی كرد و با كشت شكل ضعیف شده و تلقیح آن به مرغان آنها را نسبت به حمله مرگبار بیماری ایمن ساخت . اصول كلی روش پاستور با روشی كه جنر برای مایع كوبی با آبله گاوی ابداع كرد یكی بود . قبل از آنكه ویروس آبله به شكل آبله گاوی به شیردوش منتقل شود ،در بدن گاو ضعیف شده بود . در سال 1881 ،پاستور با روی آوردن به سیاه زخم كه از بیماریهای گاو و گوسفند است ، باسیل آن را جدا كرد . او این باكتری را در دمایی بالاتر از دمای بدن حیوان كشت داد تا مایعی برای تلقیح تهیه كند كه موجب حمله خفیف سیاه زخم در جانور شود ، و حیوان را برای روزی كه دچار حمله شدید بیماری می شود ، ایمن سازد . همان طور كه خود پاستور گفت ، او برای ارج نهادن به شایستگی و خدمات مهم یكی از بزرگترین انگلیسیان ، یعنی جنر واژه واكسیناسیون را به طور كلی برای روش مایع كوبی پیشگیری كننده وضع كرد . چهار سال بعد پاستور واكسنی برای بیماری كه در حیوانات هاری و گاه در انسان آب گریزی خوانده می شود ، ابداع كرد . پژوهش های پیش گامانه پاستور ، كه بر كشف بخت یارانه جنر مبتنی بود ، ایمن سازی را به دانش بسیار كارآمد تبدیل كرد ، و زمینه را برای وقوع انقلابی در مهار بیماریهای عفونی آماده ساخت . شاید گذشته از كشف آنتی بیوتیكها ، هیچ اكتشافی چنین تاثیر عمیقی بر سلامت انسان نگذاشته باشد . به نوشته و . ر كلارك در پایه های تجربی ایمنی شناسی معاصر (1986 ) گل سرسبد موفقیت ها در فرآیند ایمن سازی ریشه كنی كامل آبله بوده است . در نیمه نخست این قرن ،سالانه حدود 2 تا 3 میلیون مورد جدید گزارش می شد .
خرید و دانلود آنی فایل