دسته : -مقالات مطالعاتی
بازدیدها : 504
برچسبها : سلامت روان مقاله روانشناسی
در این مقاله از سابت محصولات دانلودی سرو مقاله ی کوتاهی با عنوان سلامت روان چیست آورده شده است در انتها منابع (همچنین شامل منبع مقاله انگلیسی) نیز قرار داده شده است.
سلامت روانی به تنهایی وجود ندارد. سلامت روانی بخش اساسی و جدایی ناپذیر از سلامت کلی است که می تواند به حداقل سه روش تعریف شود: به عنوان نبود بیماری، به عنوان حالتی از موجود زنده که به او امکان انجام کامل همه عملکردهایش را می دهد یا به عنوان حالتی از تعادل درون فردی و بین فرد و محیط فیزیکی و اجتماعی او (Sartorius, 2002). اینکه کدام یک از این سه تعریف استفاده می شود، بستگی به سطحی دارد که نیازهای بهداشتی اولیه را برآورده می کند. این نیازها شامل غذا، سرپناه، بقا، حفاظت، جامعه، حمایت اجتماعی و آزادی از درد، خطرات محیطی، استرس های غیرضروری و هرگونه بهره کشی هستند (Maslow, 1968).
وضعیت سلامت روانی نشان می دهد که فرد توانایی برقراری و حفظ روابط محبت آمیز با دیگران، انجام نقش های اجتماعی مرسوم در فرهنگ خود و مدیریت تغییرات، شناخت، پذیرش و بیان اعمال و افکار مثبت و همچنین مدیریت احساساتی مانند غم را دارد. سلامت روانی به فرد احساس ارزشمندی، کنترل و فهم عملکردهای درونی و بیرونی را می دهد. انجمن متخصصان آموزش و ترویج سلامت (SHEPS, 1997) بیان می دارد که سلامت روانی همچنین شامل احساس مثبت درباره خود و دیگران، احساس شادی و دوست داشتن است. سلامت روانی، همانند بیماری روانی، تحت تأثیر عوامل زیستی، اجتماعی، روانشناختی و محیطی قرار دارد. فرد در مرکز عملکرد قرار دارد و توسط دنیای اجتماعی احاطه شده است. این در دنیای مجاور، شامل خانواده، خویشاوندان، کارفرمایان، همتایان، همکاران، دوستان و در دنیای بیرونی (محیطی)، جامعه و فرهنگ می شود.
تعامل بین افراد و جامعه در ساخت جوامع سالم حیاتی می شود که به نوبه خود می تواند سلامت روانی را تقویت کند. آسیب پذیری ها در برابر سلامت روانی ضعیف (یا به تعبیر گزارش اداره آموزش سلامت (HEA, 1997)، تنزل سلامت روانی) شامل عوامل درونی مانند فقدان تاب آوری عاطفی، اعتماد به نفس پایین و وضعیت اجتماعی ضعیف، احساس گرفتار بودن و ناتوانی، و مشکلات مرتبط با جنسیت یا گرایش جنسی، انزوا و عدم ادغام مناسب است. عوامل خارجی که به این آسیب پذیری ها کمک می کنند به عنوان شرایط اجتماعی ضعیف (مسکن، فقر، بیکاری)، تبعیض یا سوء استفاده، تضاد فرهنگی، انگ و خوداتکایی ضعیف، در میان دیگر عوامل، توصیف شده اند (HEA, 1997).
فردی که در حالت سلامت روانی خوب قرار دارد، حس قوی از خود و دیگران دارد؛ او قادر (و مایل) به برقراری روابط مثبت بوده و در عین حال در جمع خود راحت است. تصورات او به شدت تحت تأثیر فرهنگ قرار می گیرد، و اینکه، فرد جامعه محور یا خودمحور است، توسط فرهنگ و شخصیت تعیین می شود. هرگونه تلاش برای تغییر این تصور از خود ممکن است منجر به تضاد فرهنگی، ناسازگاری فردی و ناراحتی شود. حس های اصلی سلامت روان شامل اعتماد، چالش، شایستگی، موفقیت و شوخ طبعی (همچنین پایان نامه رابطه شوخ طبعی با سلامت روان را ببینید) است و ظرفیت هایی که سلامت روانی ارائه می دهد شامل توانایی رشد روانی، عاطفی، فکری و معنوی؛ شروع، پرورش و حفظ روابط عاطفی متقابل رضایت بخش؛ توانایی آگاهی از دیگران و همدلی با آنها؛ و استفاده از ناراحتی روانی به عنوان فرآیند رشد و یادگیری از آن به طوری که مانع یا خدشه دار کننده توسعه بیشتر نباشد (HEA, 1997).
بنیاد سلامت روانی (MHF, 2008) یادآوری می کند که سلامت روانی با نحوه تفکر و احساس افراد درباره خود و زندگی شان تعریف می شود و این بر چگونگی مقابله و مدیریت فرد در زمان های سختی تأثیر می گذارد. به نظر می رسد که سلامت روان بر توانایی های فرد در عملکرد و استفاده حداکثری از فرصتهای موجود و مشارکت کامل با خانواده، محل کار، جامعه و همسالان تأثیر می گذارد. ارتباط نزدیکی بین سلامت جسمی و روانی وجود دارد، زیرا آنها به طور مستقیم و غیرمستقیم بر یکدیگر تأثیر می گذارند.
بنابراین می توان پیشنهاد کرد که سلامت روانی حالتی از تعادل است که در آن فرد با خود در صلح است، قادر به عملکرد مؤثر اجتماعی است و می تواند به نیازهای اساسی خود و همچنین نیازهای عملکرد بالاتر رسیدگی کند. عملکرد مثبت به معنای مدیریت تغییرات، روابط و احساسات به شیوه ای سازنده است. چالش روانپزشکی این است که باید حفظ و ارتقای سلامت روان را در عمل، تحقیق و آموزش خود، در بر گیرد و فعالانه در معرفی این مفاهیم در تلاش های بهداشت عمومی مشارکت کند.
منابع
base: Bhugra, Dinesh & Till, Alex & Sartorius, Norman. (2013). What is mental health?. The International journal of social psychiatry. 59. 3-4. 10.1177/0020764012463315.
HEA (Health Education Authority). (1997). Mental health promotion: A quality framework. London: HEA.
Maslow, A. (1968). Towards a psychology of being. New York: Van Nostrand.
MHF (Mental Health Foundation). (2008). What works for you? London: MHF.
Sartorius, N. (2002). Fighting for mental health. Cambridge: Cambridge University Press.
SHEPS (Society for Health Education and Promotion Specialists). (1997). Ten elements of mental health, its promotion and demotion: Implications for practice. London: SHEPS.
استفاده از این متن فقط با ذکر منبع cero.ir مجاز است